SAAT ÇEŞİTLERİ



1-Mekanik saatler
2-Quartz (Pilli) saatler
3-Hem pilli hem mekanik saatler
4-Işık enerjili saatler

MEKANİK SAATLER

Kurmalı ve otomatik saatler olarak iki çeşittir.
1-Kurmalı saatler: Kurma kolundan el ile(manuel) kurulur. Zemberek yayının açılıp kapanma suretiyle mekanik enerji depolar. Kurmalı saatler makinasının özelliğine göre belirli zaman aralıklarıyla kurularak sürekli çalışması sağlanır. Eğer enerjisi bittiğinde kurulmazsa saat çalışmaz.
2-Otomatik saatler: Yapı itibariyle kurmalı saatler gibidir. Tek farkı makineye takılı bir rotor sayesinde kurma işlemini kendi kendine yapmasıdır. Saat kolda hareket halindeyken rotor ileri geri dönerek zembereği kurar. Böylece kurma işlevi otomatik olarak sürekli yapılmış olur. Eğer otomatik saatler enerjisi bitinceye kadar hareketsiz kalırsa saat durur ve tekrar enerji depolamaya başlayıncaya kadar çalışmaz. Buda el ile kurmayla veya saati hareket ettirmeyle mümkündür. Mekanik saat üretiminde İsviçre çok gelişmiş teknolojiye sahiptir.Mücevher süslemeli son derece dakik mekanik saatler yapılmaktadır. Mekanik saatlerin ömrünü uzatmak için çarkların sürtünme noktalarına değişik sertliklerde taş ve madenler kullanılmaktadır. Bu sürtünmede aşınmayı en aza indirme saate uzun süre bakım yapılmamasını sağlayıp ömrünü uzatmaktadır.
Mekanik saatlerin ileri geri (balans)ayarı her kişiye göre değişir. Çok hareketli insanlarda saat ileri giderken daha hareketsiz insanlarda aynı saat geri kalabilir. Bu tarz durumlarda mekanik saatler o kişiye has ayarlanmaktadır. Aynı zamanda mekanik saatlerin ileri geri(balans) ayarını yerçekimi kuvveti de etkilemektedir. Bu etkiyi sıfıra indirmek için birazda pahalı olan Tourbillion sistemi geliştirilmiştir. Tourbillion saatin çalışan mekanizmasının yerçekimi kuvvetinden etkilenmemesini sağlayan bir sistemdir. Bu tür saatler İsviçre saat teknolojisi ile yapılmaktadır.

QUARTZ(PİLLİ) SAATLER

1952 yılında pil teknolojisinin saatlere uyarlanması ile mekanik saatlerde saatin mekanik enerjisini sağlayan zembereğin yerini quartz saatlerde pil almıştır. Yalnız pil tek başına yeterli olmamış gerekli enerjiyi ritmik ve düzenli seviyede tutmak için entegre ve bobin kullanılmıştır. Pilli saatlerde Analog ve digital (elektronik) olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
1-Analog (Quartz) saatler: Akrep, yelkovan ve saniye ibreli olup kadran üzerine saat ve dakika göstergesi çizilerek saatin kaç olduğu bilinmektedir. Bu saatlere tarih, alarm, zaman tutucu (chronograph) özelliği de eklenmiştir. Hem digital hem analog bir arada olan saatlerde dünyada öncülüğünü yapan Casıo firmasının çok modelleri vardır ve bu saatlere pusula (compass), basınç ölçer (barometer), sıcaklık ölçer (thermometer), yükseklik ölçer (altimeter), derinlik ölçer (depthmeter) özelliklerini eklemeyi başarmıştır. Tissot firması bir adım daha ileri giderek bu özellikleri bir araya getiren saate 1999 yılında ilk kez dokunmatik safir camı kullanarak bir devrim yapmıştır.
2-Digital (elektronik) saatler: Analog saatlerdeki bobin bu tür saatlerde yoktur. Pil, entegre ve mürekkepli cam sayesinde elektronik olarak çalışarak zamanı gösterir. Digital saatlerde saniyenin ritmini ve enerji dengesini entegre üzerindeki parçalar sağlar.
Digital saat çok hızlı gelişen bir teknolojidir. Bu saatlere her türlü özellik eklenmektedir. Alarm, perpetual tarih, kronometre (cronograph), pusula (compass), basınç ölçer (barometer), sıcaklık ölçer (thermometer), yükseklik ölçer (altimeter), derinlik ölçer (depthmeter), fotoğrafve video kaydı, ses kaydı, mp3 çalar, kalori ve tansiyon ölçer, nem ölçer (hygrometer), internete bağlanabilen, hafızalı ve konuşan saatler üretilmektedir.

HEM PİLLİ HEM MEKANİK SAATLER

Bu saatlere İsviçre Autoquartz ismini verirken Japan Seıko firması kendine has bir özellikle Kinetic ismini vermiştir. Seıko kinetic enerjiyle (hareket enerjisiyle) çalışan bu saatlerde çok kaliteli modeller yapıp dünya saat sektöründe adından bahsettirmeyi başarmıştır. Hareket enerjili bu saatler, pilli saatler gibi pil enerjisini kullanırlar farkı ise şudur; otomatik saatlerde kullanılan rotor bu saatlerde zembereği değil de makinaya has özel şarzlı pili doldurur. Bu şarzlı piller küçük bir jenaratördür, ömrü 15-25 yıl arasında değişmektedir. Saatin kolda hareket etmesi ile rotorun dönmesi sonucunda şarzlı pil sürekli şarz olmakta ve aynı zamanda normal pil gibi saatin çalışmasını da sağlamaktadır. Bu da saatin uzun yıllar pil ihtiyacını gidermektedir.

IŞIK ENERJİLİ SAATLER

Bu tarz saatlere casıo ve orıent firmaları light power ve tough solar ismini verirken citizen firması eco drive ismini vermiştir. Bu saatlerde şarzlı pil kullanmaktadır, yalnız kineticlere göre farkı rotor kullanılmamıştır. Işık enerjili saatlerde saatin kadranına ışıkenerji sistemi yerleştirilmiştir. Işığı gören bu sistem ışığı enerjiye dönüştürüp pili şarz eder. Pil sürekli şarz halinde olduğu için saat düzenli çalışır. Bu yapıdaki saatlerde hem analog hem digital olarak mevcuttur.

www.saatimburda.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder