Quvartz Saatlerin Bakımı


Quvartz saatler daha az ilgi isterler. Buna rağmen yine de 4-5 yılda bir düzenli bakım yaptırılmalıdır. Saatinizin bakımı saatinizin üreticisi tarafından tanınan yetkili bayiler ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

    Saatinizi olağanüstü şartlarda (direkt güneş ışığı, aşırı sıcak veya aşırı soğuk, vb.) uzun süre tutmayın.Aşırı sıcak saatinizin çalışmasını aksatabilir veya pil ömrünü azaltabilir. Saatinizin fonksiyonlarına ve basınca dayanıklılığına göre hareket ediniz. Su içindeyken saatinizin düğmelerini çalıştırmayınız veya tepesini açmayınız. Saat içerisinde su buharı görürseniz saatinizi kontrol ettiriniz. Su buharı elektronik aksama zarar verebilir. Sert darbe veya çarpmadan koruyunuz.Saatiniz aksi belirtilmedikçe darbelere dayanıklılık açısından normal kullanım şartlarına göre dizayn edilmiştir. Saatinize zarar verecek kimyevi maddelerden uzak tutunuz. Saatinizi güçlü kimyasal maddeler, çözeltiler veya gazların bulunduğu ortamlarda kullanmayınız. Bu maddeler kasa, kayış ve saatin diğer parçalarında renk atmasına veya bozulmasına sebep olabilir.

    Quvartz mekanizmalı bir saatin pili değişeceği zaman pil tam bitmeden değiştirilmelidir. Tükenmiş piller aşınmaya sebep olabilirler. Lütfen saatinizin pilini kendiniz değiştirmeye çalışmayın.

    Eğer saatiniz suya dirençli ise pil değiştirildikten sonra test edilmelidir. Saatinizin nemlenmesine, nemin iç kısımlara geçmesine izin vermeyin paslanma ve aşınmalara yol açabilir.

    Takvim mekanizmasına zarar vermemek için tarihi akşam 10 ile gece 2 arasında değiştirmeyiniz. Bu süre zarfında mekanizmadaki bütün çarklar tarihi otomatik değiştirmek üzere çalışmaktadırlar. Değiştirmeniz gerekiyorsa saatinizin ibresini saat 6 yönüne getirin ve tarihi öyle değiştirin.

    İsviçre yapımı saatlerin pek çoğu safir camlıdır. Safir cam çizilmeye dayanıklıdır. Ancak kolayca zarar verebilecek bazı maddeler vardır. Bu sebeple saatinizi mücevheratlarınızdan (özellikle değerli taşlı olanlardan) farklı bir yere koyunuz bu sayede sürtünme sonucu oluşabilecek çizilmelerden kaçınmış olursunuz. En iyi seçenek saatinizin orjinal kutusudur. Bu tip kutular yumuşak maddelerle kaplıdır ve saatinize özel üretilmiştir.
    Kırık veya çatlak camı zaman kaybetmeksizin değiştirin. Camdaki en küçük çatlaklar dahi mekanizmaya zarar verebilecek küçük toz taneciklerinin içeriye girmesine sebep olabilir. Bu da saatinizin hassasiyetini etkileyecektir.

    Saatinizi soğuk yerlerde bırakmayınız. Soğukta yağı donar, mekanizma durur yada zorlanır ve eksen pimleri zarar görebilir. Saatinizi taş veya mermer masa ve benzeri alanlara bırakmayınız. Mermer hızlı ısı değişimine sebep olacaktır bu da saatinizin belli parçalarına özellikle paslanmaz çelikten yapılmış eski saatlerdeki yayların zarar görmesine yol açar.

    Uzmanlar saatinizi yatmadan önce çıkartmanızı tavsiye etmektedirler. Uykuda olduğunuz süreçte bilinçsizce yaptığınız hareketler saatinize ve size zarar verebilirler. Buna ek olarak uyuyan bir kimse genellikle terler. Ter gitgide saatinizin içine birikebilir. Bu saatinizin kasasına ve sızıntıyı engelleyen vidalara zarar verebilir.

    Eğer saatiniz suya dayanıklı ise deterjanla veya yumuşak sabunla temizleyin ve kurulayın.  Saatiniz suya dayanıklı olup olmadığı öğrenmek için saat su geçirmezlik tablosuna bakın; su geçirmezlik tablosu için tıklayın... Eğer saatin kordonu deri veya süet ise bu işlemi sadece kasa, gövde kısmına uygulayınız. Saatiniz suya dayanıklı değilse kuru bir bez parçası ile temizleyin. Eğer sürekli spor yapıyor veya faal bir hayatınız var ise deri kordonlar yerine metal, çelik,slikon yada plastik kordonlu saatleri seçiniz. Terleme deri kordonunuza zamanla ciddi zararlar verebilir. Saatinizi sauna, küvet veya sıcak duş altında giymeyin. Aşırı sıcaklık ve nem sızıntı engelleyici contalara ve saatin kasasına zarar verebilir. Tuzlu su kaplamaya zarar verir. Bu sebeple suya dayanıklı saatler bile sabun ve ılık su ile yıkanmalıdır, temizlenmelidir. Bu uygulama korozyonu engellemeye ve contaların erken yıpranmasını engellemeye yarar. Suyla temas halindeyken taç kısım ve diğer tüm butonlar 1. pozisyonda yani saatinize en yakın halinde olmalıdır. Su geçirmez ve suya dayanıklı saatler arasındaki farkı bilmeliyiz. Suya dayanıklı saatlerin çoğu kısa süreli ve az miktarda suya direnç gösterebilirler. Elinizi yıkamak veya yağmur altında kalmak suya dayanıklı saatinize zarar vermeyecektir. Fakat duş almak (özellikle jel kullanıyorsanız) veya dalma kasa içine nem kaçmasına sebep olur ve zarar verir. Yüzme ve dalma özel su geçirmez saatlerle yapılmalıdır.

    Saatinizin taç kısmını çok sıkmayın aksi takdirde contalarına ve vida dişlilerine zarar verebilirsiniz. Güç uygulamadan sıktığınız zaman işleminiz tamamlanmış olacaktır.

    Scuba-diving için yapılmış özel saatler haricindeki saatlerinizde suya maruz kalınan durumlarda chronograph açmayın. Butonların altındaki deliklerden kasa içine su kaçmasına sebep olabilirsiniz. 2-3 yılın sonunda conta ve vidaların yıpranması sonucu saatiniz bütünlüğünü kaybedebilir. Bu sebeple sıkılığını her 2-3 yılda bir kontrol ettirin gerekirse contaları ve veya vidaları değiştirtin.
Saatinizi manyetik alanlardan uzak tutun, manyetizma saatinizin hassasiyetini ve mekanizma yapısını bozabilir.


www.saatimburda.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder